Organisationsnumret är en identitetsbeteckning för juridiska personer. Alla företag har ett organisationsnummer kopplat till sig, man kan se ett organisationsnummer som ett personnummer för företag. Nu när allt mer kommunikation sker på internet fungerar organisationsnumret som ett verktyg för att identifiera företag. För att ett företag ska kunna ingå avtal krävs det att det finns ett organisationsnummer.
Varför behövs ett system för organisationsnummer?
Organisationsnummer är en svensk företeelse och infördes år 1975. Detta är ett enhetligt system för identifiering av juridiska personer, som behövs för att bland annat underlätta informationsutbytet mellan olika företag, samt mellan företag och myndigheter.
En juridisk person behöver ha ett organisationsnummer för att kunna ingå ett bindande avtal. Detta krav finns inte för en enskild firma då den juridiska skiljelinjen mellan verksamheten och innehavaren saknas. För en enskild firma gäller istället näringsidkarens personnummer som organisationsnummer.
Organisationsnummer utomlands
För att vi exempelvis ska kunna handla och betala skatt över gränserna har de flesta länder en motsvarighet till organisationsnummer. I till exempel Danmark har företagen ett “CVR-numre”, i Schweiz har de “Unternehmens-Identifikationsnummer” och i Norge ett så kallat “Organisasjonsnummer”. I Tyskland däremot använder de varken personnummer eller organisationsnummer, utan där har det tyska skatteverket istället något som kallas “Steuernummer” på alla personer och organisationer. EU kräver att varje företag ska ha ett momsregistreringsnummer som består av två bokstäver, landskoden, samt ett nummer som ofta är organisationsnumret.
Vem tilldelar organisationsnummer?
Organisationsnummer tilldelas av den myndighet som registrerar den juridiska personen i samband med bildandet eller när det annars finns anledning att införa organisationen i en viss myndighets förteckning. En myndighet som ofta tilldelar organisationsnummer är Bolagsverket i samband med att bolaget startas.
Myndigheten som tilldelar organisationsnumret styrs av vilken typ av organisation som ska bildas. Här nedan nämner vi myndigheter som kan tilldela organisationsnummer.
Bolagsverket
Aktiebolag
Bostadsrättsföreningar
Kommanditbolag
Utländska företags filialer
Bankaktiebolag
Försäkringsaktiebolag
Sparbanker
Medlemsbanker
Bankfilial
Utländska bankers filialer
Ömsesidiga försäkringsbolag
EEIG, Europeisk ekonomisk intressegruppering
Ekonomiska föreningar
Europeisk gruppering för territoriellt samarbete – EGTS
Europabolag
Europakooperativ
Kooperativa Hyresrättsföreningar
Handelsbolag
Finansinspektionen
Arbetslöshetskassor
Understödsföreningar
Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen
Statistiska centralbyrån
Allmänna försäkringskassor
Landsting
Offentliga korporationer och anstalter
Kommuner
Regionala statliga myndigheter
Statliga myndigheter
Hypoteksföreningar
Kommunalförbund
Länsstyrelsen
Vattenförbund
Lantmäteriet
Samfällighetsföreningar
Vägföreningar
Kammarkollegiet
Registrerat trossamfund
Så är organisationsnumret konstruerat
I likhet med personnummer består organisationsnummer av tio siffror. För att undvika förväxling mellan organisationsnummer och personnummer så är den tredje siffran, som är datum i personnummer, alltid lägst en tvåa i organisationsnummer. Den sista siffran är en så kallad kontrollsiffra. Organisationsnummer ska vara bestående och unikt, det förekommer inte två likadana nummer. Utöver organisationsnummer åsätts en tvåsiffrig kod som anger juridisk form. Den första siffran i organisationsnumret anger vilken grupp av företagsformer som organisationen tillhör, se nedan.
- 2: Stat, landsting, kommuner, församlingar
- 5: Aktiebolag
- 6: Enkelt bolag
- 7: Ekonomiska föreningar
- 8: Ideella föreningar och stiftelser
- 9: Handelsbolag och kommanditbolag
Lagtextens definition av organisationsnummer
I lagen om identitetsbeteckning för juridiska personer m.fl. (SFS 1974:174 och senaste ändring SFS 2006:600) finns bestämmelser om organisationsnummer. Enligt denna lag ska organisationsnummer fastställas för följande:
- Aktiebolag, Europabolag och Europakooperativ med säte i Sverige, handelsbolag, ekonomisk förening och samfällighetsförening.
- Kommun, landsting, kommunalförbund och annat organ för samverkan mellan kommuner.
- Registrerat trossamfund och dess organisatoriska delar.
- Erkänd arbetslöshetskassa, understödsförening och annan allmän inrättning som enligt lag eller annan författning står under offentlig tillsyn.
Organisationsnummer ska vidare fastställas för annan juridisk person om statlig myndighet eller den juridiska personen så begär. Detta gäller även partrederier, utländska företags filialer och enkla bolag.
Sammanfattning
Ett organisationsnumret kan ses som en identitetsbeteckning för juridiska personer. Alla företag har ett unikt och bestående organisationsnummer kopplat till sig. Man kan alltså se ett organisationsnummer som ett personnummer för företag. Organisationsnumret kan ses som som ett verktyg för att identifiera företag, och krävs för att ett företag ska kunna ingå avtal.
Kontakta oss
Fylli formuläret nedan så hör vi av oss så snart som möjligt.
Kontaktuppgifter
Telefon
08-515 171 80
Besöksadress & postadress:
Linnégatan 48A, (1 tr.)
114 54 STOCKHOLM