Vi har bytt adress! Ni hittar oss numera på Linnégatan 48A (1 tr) i Stockholm

Världshändelser och hög inflation gör att vi nu står inför en hel del osäkerheter och utmaningar som företagare framöver. Hur förbereder man sig på bästa sätt när man inte vet hur framtiden kommer se ut? I denna blogg kommer vi gå igenom metoden scenarioplanering som kan hjälpa dig som företagare att få ett bredare perspektiv och anpassa företagsstrategier utifrån flera olika framtidsscenarios.

Vad är scenarioplanering?

Scenarioplanering, eller scenarioanalys som det även kallas, är en metod som företag och organisationer använder sig av för att navigera i osäkerhet och planera samt förbereda sig för framtida händelser. Genom att använda sig av flera scenarios får man bättre överblick över verksamheten och undviker att stirra sig blind på det som händer i nuläget.

Poängen med scenarioplanering är att skapa förståelse för att det inte finns en enda väg att gå, dvs att det kommer att finnas flera olika framtidsscenarios som kan inträffa. Varje framtidsscenario bär med sig olika problem, utmaningar, möjligheter och hot. Genom att analysera dessa kan man sedan strategiskt planera för att hantera olika händelser i framtiden.

Förutom att skapa ett framtidstänk bidrar scenarioplanering även till att man får förståelse för andras sätt att tänka och hur de bedömer olika situationer. Scenarioplanering ska helst göras i grupp vilket gör att man får ett bredare perspektiv och går ifrån att en eller ett fåtal personer fattar alla beslut i företaget.

Hur kan scenarioplanering hjälpa företag?

Fördelarna med scenarioplanering är många. Det hjälper bland att till med att:

  • Förbereda företaget för potentiella händelser i framtiden
  • Utveckla kreativt tänkande i strategiprocessen
  • Stödja beslutsfattandet
  • Samla kunskap om alternativa framtidsscenarier

När är scenarioplanering användbart?

Scenarioplanering gör det möjligt för företag att få en större bild över potentiella problem, hot, utmaningar och möjligheter. Här kommer ett par exempel på områden där man man kan använda sig av scenarioplanering:

  1. Strategisk planering: När det kommer till att lägga företagets långsiktiga strategiska planering kan scenarioanalys komma väl till hands. Genom att analysera fler olika framtidsscenarion kan man identifiera både utmaningar och möjligheter för företaget. Utifrån analysen kan man sedan anpassa strategin för att undvika/förbereda sig för potentiella problem och fånga möjligheter som man kanske innan hade missat om man inte tittat från ett större perspektiv.
  2. Produktutveckling: Inom produktutveckling kan scenarioanalys vara mycket praktiskt och hjälpa till med planeringen genom att titta på hur kunder kommer uppleva produkten när den lanseras. Detsamma gäller vid uppdatering/utveckling av en befintlig produkt. Genom att ta fram olika framtidsscenarion kan man anpassa produkten för att möta marknadens behov.
  3. Risk management: Alla företag ställs inför en rad olika risker. När det kommer till risk management kan en scenarioanalys hjälpa till med att identifiera risker och ta fram strategier för att motverka/hantera dem.

Scenarioplanering på företag

Steg för steg hur du kan använda dig av scenarioplanering

När det kommer till scenarioplanering finns det flera metoder som man kan använda sig av. Här kommer ett mycket förenklat tillvägagångssätt till hur man kan börja med scenarioanalys i företaget:

  1. Det första man måste bestämma är syfte och omfattning av scenarioanalysen. Bestäm till exempel vilket företagsområde som ni vill fokusera på och sätt tydliga mål för övningen.
  2. Identifiera vilka drivkrafter som kommer ha störst påverkan på det område ni har bestämt att analysera. Det kan till exempel vara teknologiska, ekonomiska eller sociala faktorer. 
  3. Ta fram en rad olika scenarios som kombinerar dessa drivkrafter på olika sätt. 
  4. Analysera varje scenario i detalj för att förstå vilka risker, utmaningar, möjligheter och hot som finns för varje scenario. 
  5. Prioritera sedan varje scenario baserat på de potentiella konsekvenser de kan skapa för området som analyserats.
  6. Ta fram strategier för hantera de olika scenarios. 
  7. Fortsätt sedan att övervaka och granska olika drivkrafter för att se vilket scenario som har störst sannolikhet att inträffa. Uppdatera därefter strategierna för att vara så relevanta som möjligt.

    Sammanfattning

    Scenarioplanering kan användas av alla företag och är ett effektivt sätt att lägga strategin inför framtiden när man står inför osäkerheter. Genom att jobba tillsammans kan man få ett bredare perspektiv över verksamheten och se nya möjligheter, hot, utmaningar eller problem som kan dyka upp i framtiden. Tips är att verkligen fokusera på att analysera varje scenario och utveckla dem så mycket som möjligt och sedan ranka dem beroende på hur de kommer att påverka verksamheten. Se även till att ni inkluderar flera personer från olika avdelningar, det gör att ni får ett bredare perspektiv och kan se osäkerheter från nya vinklar.

    Vad är momsregistreringsnummer? – VAT-nummer

    Momsregistreringsnummer eller VAT-nummer (internationellt) är ett nummer som alla som registrerar sig för moms får av Skatteverket. Alla momspliktiga företag har ett sådant nummer. I denna artikel ska vi gå igenom vad ett momsregistreringsnummer är, hur det är...

    IT-säkerhet för företag: En avgörande komponent i en digital värld

    I dagens digitala tidsålder spelar IT-säkerhet en viktig roll i företagets framgång och överlevnad. Företag blir allt mer utsatta för dataintrång och cyberhot i takt med den ökande digitaliseringen. IT-säkerhet handlar inte bara om att skydda nätverk och datorer, utan...

    Tips för bättre budgetering

    Budgetering är en process som leder fram till en budget. Budgeten är i sin tur en ekonomisk plan och prognos för företagets ekonomiska händelser. Budgeten är vanligtvis kopplad till en specifik tidsperiod, såsom exempelvis räkenskapsåret och byggs baserat på...

    Vad är organisationsnummer?

    Organisationsnumret är en identitetsbeteckning för juridiska personer. Alla företag har ett organisationsnummer kopplat till sig, man kan se ett organisationsnummer som ett personnummer för företag. Nu när allt mer kommunikation sker på internet fungerar...

    Bokföringsskyldighet – Vad kräver lagen?

    Bokföringsskyldigheten innebär att alla juridiska och fysiska personer som bedriver näringsverksamhet är skyldiga att bokföra.Innehållsförteckning Vilka innefattas av bokföringsskyldigheten? Vad innebär bokföringsskyldigheten? När inträder bokföringsskyldigheten?...

    Guide: Vad är en affärsplan och hur skriver man den?

    En affärsplan är ett samlat dokument som ger en tydlig överblick av ditt nya företag. Denna plan beskriver företaget och hur du ska gå tillväga för att förverkliga din företagsidé. I denna artikel går vi igenom vad en affärsplan är, vad den ska innehålla och hur du...

    Kontakta oss

    Fylli formuläret nedan så hör vi av oss så snart som möjligt.

    Kontaktuppgifter

    Telefon

    08-515 171 80

    Email

    info@hqvsthlm.se

    Besöksadress & postadress:

    Linnégatan 48A, (1 tr.)
    114 54 STOCKHOLM