Vi har bytt adress! Ni hittar oss numera på Linnégatan 48A (1 tr) i Stockholm

Att arbeta som redovisningsekonom/konsult eller revisor kan ibland misstolkas gällande deras arbetsuppgifter och vad deras funktion skulle vara för ditt företag. Vi har valt att gå närmare in på båda för att tydligt förklara respektive arbetsuppgifter och de största skillnaderna mellan dem.

Redovisningsekonom/konsult

En redovisningsekonom/konsult hjälper företaget helt eller delvis med bokföring och redovisning. Skillnaden mellan en redovisningsekonom och en redovisningskonsult är att en redovisningsekonom är anställd av företaget och en redovisningskonsult är anställd genom en byrå.

Vissa företag behöver bara hjälp med en del av arbetet som tex bokslut och kan då anlita en redovisningskonsult för att sköta den delen och hjälpa företaget.

Andra företag kan känna att deras behov är större, i detta fall kan de själva anställa en redovisningsekonom eller ta in en konsult för att sköta hela arbetet gällande företagets ekonomi.

Som redovisningsekonom/konsult kan det också röra sig om en rådgivande roll i kombination med redovisning och bokföring. En rådgivande roll kan innebära att man tolkar siffrorna och diskuterar möjligheter för ett företags utveckling framåt.

En redovisningsekonom/konsult som har en rådgivande roll har ofta lång erfarenhet och mycket kunskap kring redovisning och har gjort kunskapsprov för att bli auktoriserad redovisningsekonom.

Revisor

En revisor har en granskande roll och skall arbeta helt opartiskt. Revisorn intygar om att företagets redovisning är korrekt gjord samt att styrelsen har hanterat sina uppgifter rätt. Revisorn skriver sedan en revisionsberättelse som intyg på att allt står rätt till i företaget. Alla företag har inte revisorsplikt. Om ett företag uppfyller två eller mer av dessa krav under två räkenskapsår krävs en auktoriserad revisor:

1.  Har fler än 3 anställda

2.  Omsätter mer än 3 miljoner kronor per år

3. Har en balansomslutning på mer än 1,5 miljoner kronor

En revisor kan inte vara anställd av företaget utan anställs genom personval eller byråval. Läs mer om att välja rätt revisionsbyrå eller revisor för ditt företag här. När man väljer en revisor är det viktigt att revisorn besitter branschkunskap och arbetar proaktivt.

Ytterligare kan en kompetent revisor med bred kunskap och erfarenhet agera som ett bollplank där ni kan diskutera eventuella problem företagets har ställs inför eller idéer gällande företagets utveckling i framtiden.

Skillnaden mellan en revisor och en redovisningsekonom/konsult

Skillnaden mellan en redovisningsekonom/konsult och en revisor är alltså ganska stora. Redovisningsekonomen/konsulten jobbar med att assistera eller göra redovisningen och bokslutet för företaget vilket revisorn i sin tur granskar för att sedan skriva en revisionsberättelse som intygar på att företaget har skött allting rätt. I och med att en revisor måste arbeta helt opartiskt när den skriver revisionsberättelsen kan man inte anställa en och samma person för att sköta båda delarna. Revisorn kan inte heller vara anställd direkt av företaget utan måste anställas genom personval eller byråval.

Sammanfattning

Vi på HQV Stockholm erbjuder tjänster både inom revision och redovisning. Vare sig du är i behov av en revisor eller en redovisningskonsult kan våra kvalificerade revisorer och professionella redovisningskonsulter hjälpa er. Vår organisation präglas av hög servicegrad och tillgänglighet där vi arbetar för ert företags fortsatta utveckling.

Vad är momsregistreringsnummer? – VAT-nummer

Momsregistreringsnummer eller VAT-nummer (internationellt) är ett nummer som alla som registrerar sig för moms får av Skatteverket. Alla momspliktiga företag har ett sådant nummer. I denna artikel ska vi gå igenom vad ett momsregistreringsnummer är, hur det är...

IT-säkerhet för företag: En avgörande komponent i en digital värld

I dagens digitala tidsålder spelar IT-säkerhet en viktig roll i företagets framgång och överlevnad. Företag blir allt mer utsatta för dataintrång och cyberhot i takt med den ökande digitaliseringen. IT-säkerhet handlar inte bara om att skydda nätverk och datorer, utan...

Tips för bättre budgetering

Budgetering är en process som leder fram till en budget. Budgeten är i sin tur en ekonomisk plan och prognos för företagets ekonomiska händelser. Budgeten är vanligtvis kopplad till en specifik tidsperiod, såsom exempelvis räkenskapsåret och byggs baserat på...

Vad är organisationsnummer?

Organisationsnumret är en identitetsbeteckning för juridiska personer. Alla företag har ett organisationsnummer kopplat till sig, man kan se ett organisationsnummer som ett personnummer för företag. Nu när allt mer kommunikation sker på internet fungerar...

Bokföringsskyldighet – Vad kräver lagen?

Bokföringsskyldigheten innebär att alla juridiska och fysiska personer som bedriver näringsverksamhet är skyldiga att bokföra.Innehållsförteckning Vilka innefattas av bokföringsskyldigheten? Vad innebär bokföringsskyldigheten? När inträder bokföringsskyldigheten?...

Guide: Vad är en affärsplan och hur skriver man den?

En affärsplan är ett samlat dokument som ger en tydlig överblick av ditt nya företag. Denna plan beskriver företaget och hur du ska gå tillväga för att förverkliga din företagsidé. I denna artikel går vi igenom vad en affärsplan är, vad den ska innehålla och hur du...

Kontakta oss

Fylli formuläret nedan så hör vi av oss så snart som möjligt.

Kontaktuppgifter

Telefon

08-515 171 80

Email

info@hqvsthlm.se

Besöksadress & postadress:

Linnégatan 48A, (1 tr.)
114 54 STOCKHOLM