Vi har bytt adress! Ni hittar oss numera på Linnégatan 48A (1 tr) i Stockholm

Bokföringsskyldigheten innebär att alla juridiska och fysiska personer som bedriver näringsverksamhet är skyldiga att bokföra.

Vilka innefattas av bokföringsskyldigheten?

Alla juridiska personer, det vill säga aktiebolag, handelsbolag och ekonomiska föreningar, är bokföringsskyldiga enligt bokföringslagen. Bokföringsskyldigheten gäller även fysiska personer som bedriver enskild näringsverksamhet, med andra ord en enskild firma.

Vad innebär bokföringsskyldigheten?

Bokföringsskyldighet innebär att företag ska bokföra alla affärshändelser löpande i en grundbok och en huvudbok. Detta innebär att bokföringen ska ske löpande och i kronologisk samt systematisk ordning. Senast nästföljande arbetsdag ska alla kontanta in- och utbetalningar bokföras, och alla övriga affärshändelser så snart som möjligt.

Underlag för alla affärshändelser ska även finnas, så kallade verifikationer. Redovisningsvalutan är svenska kronor, däremot kan det vara bra att poängtera att en del aktiebolag och ekonomiska föreningar får använda sig av euro. Bokföringsskyldigheten säger även att all bokföring ska ske i enlighet med god redovisningssed, samt att alla affärshändelser ska sparas i minst sju år.

Bokföringsskyldigheten innebär att varje ekonomisk händelse i din verksamhet ska bokföras. Det kan vara att en inkomst eller utgift uppstår, eller att en tillgång eller skuld förändras. Bokföringen ska, som tidigare nämnt, grunda sig på en verifikation, alltså en skriftlig handling som underlag. En sådan verifikation kan bland annat vara ett kvitto, faktura eller en intern transaktion, såsom till exempel avskrivningar på inventarier. Flyttar du pengar från företagskontot till kassan ska ett underlag skapas. Sätt även gärna en konteringsstämpel på verifikationen, så att du kan anteckna hur du tänker bokföra denna. Kom ihåg att hålla isär din privata ekonomi och din verksamhets ekonomi. Egna uttag och insättningar ska däremot bokföras.

Det är viktigt att du sköter din bokföring och håller ordning på dina papper, på så sätt kan du både spara pengar och undvika onödigt tidsspill.

Vad innebär bokföringsskyldigheten?

När inträder bokföringsskyldigheten?

Alla juridiska personer är skyldiga att sköta bokföring, om inte annat anges i reglerna som följer.

Följande typer av juridiska personer måste hålla bokföring, men det finns vissa specifika villkor som förklaras längre ner:

  • Ideella föreningar
  • Registrerade trossamfund och deras delar enligt lagen om trossamfund (1998:1593)
  • Samfällighetsföreningar enligt lagen om förvaltning av samfälligheter (1973:1150)
  • Viltvårdsområdesföreningar enligt lagen om viltvårdsområden (2000:592)
  • Fiskevårdsområdesföreningar enligt lagen om fiskevårdsområden (1981:533)

Dessa juridiska personer är bokföringsskyldiga om deras tillgångar (beräknade enligt 4 §) överstiger 1,5 miljoner kronor. Bokföringsskyldigheten börjar gälla:

  • Direkt när den juridiska personen bildas, om tillgångarna redan då är över 1,5 miljoner kronor, eller
  • Från början av det kalenderår då tillgångarna passerar denna gräns.

Bokföringsskyldigheten upphör om tillgångarna vid slutet av de tre senaste åren har legat under 1,5 miljoner kronor.
Om den juridiska personen bedriver näringsverksamhet eller är ett moderföretag i en koncern, måste den dock alltid bokföra, även om tillgångarna är under gränsen på 1,5 miljoner kronor.

När inträder bokföringsskyldigheten?

Bokföringsskyldigheten kan upphöra

Bokföringsskyldigheten omfattar inte staten, landsting, kommuner, regionförbund, stiftelser och konkursbon vars tillgångar avses användas till förmån för vissa fysiska personer.

Om värdet av tillgångarna hos både stiftelser och juridiska personer inte har nått upp till gränsbeloppet på en och en halv miljon under de senaste tre åren, upphör bokföringsskyldigheten.

Ändringar i Bokföringslagen

Regeringen har beslutat om att fysiska kvitton inte krävs om de finns sparade digitalt. Detta gäller även om en digital bild tagits på kvittot. Denna förändring i lagen började gälla från den 1 juli 2024.

Sammanfattning

Bokföringsskyldigheten innebär att alla juridiska och fysiska personer som bedriver näringsverksamhet är skyldiga att bokföra. Detta innebär att löpande bokföra alla affärshändelser, så att de kan presenteras i både en grundbok (registreringsordning) och huvudbok (systematisk ordning). Du behöver även se till att det finns underlag och verifikationer för alla händelser i din bokföring, samt arkivera räkenskapsinformationen på betryggande sätt och i ordnat skick i minst sju år, och även upprätta årsbokslut eller årsredovisning.

Behöver du hjälp med redovisning, revision eller rådgivning? Kontakta oss på HQV!

Guide: Vad är en affärsplan och hur skriver man den?

En affärsplan är ett samlat dokument som ger en tydlig överblick av ditt nya företag. Denna plan beskriver företaget och hur du ska gå tillväga för att förverkliga din företagsidé. I denna artikel går vi igenom vad en affärsplan är, vad den ska innehålla och hur du...

Förbättrade 3:12-regler för fåmansföretag

Skattereglerna för fåmansföretag har gjorts om mer än en gång under åren och anses vara krångliga. Enligt ett nytt förslag ska dessa regler nu förenklas på en rad olika sätt. Finansminister Elisabeth Svantesson har tagit emot betänkandet från den kommitté som haft i...

Vad gör en CFO? – Så lyckas du i rollen som CFO

Som CFO (Chief Financial Officer) har du ofta ansvar för fler områden, utöver redovisning och rapportering. Det sker snabba förändringar i vår omvärld som leder till bredare krav och du förväntas även kunna ge proaktiva råd som stöttar bolagets långsiktiga strategi. I...

Vad kostar en anställd?

Det finns en del kostnader när det kommer till att anställa personal, men vad kostar egentligen en anställd, förutom lönekostnaden? Ofta innebär en ny anställd även nya möjligheter för ditt företag, men innan du anställer är det bra att fundera över vilka kostnader...

Bli en attraktiv arbetsgivare med en tydlig pensionspolicy

Genom att ha en tydlig pensionspolicy kan du som arbetsgivare skapa trygghet, attrahera talanger och bidra till hållbarhet. Det finns goda möjligheter att visa på ansvar för både medarbetare och samhället i stort. I denna artikel går vi igenom vad en pensionspolicy är...

Avdrag för hemmakontor: Så fungerar det

I takt med den digitala utvecklingen har allt fler människor möjligheten att arbeta hemifrån, i synnerhet de som driver eget bolag så som aktiebolag eller enskild firma. Många företag ger dessutom sina anställda möjligheten att arbeta helt eller delvis hemifrån,...

Kontakta oss

Fylli formuläret nedan så hör vi av oss så snart som möjligt.

Kontaktuppgifter

Telefon

08-515 171 80

Email

info@hqvsthlm.se

Besöksadress & postadress:

Linnégatan 48A, (1 tr.)
114 54 STOCKHOLM